Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ

Το Σαββατοκύριακο 29 & 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο πρώην δημαρχείο Νέας Περάμου η έκθεση ομοιωμάτων Ελληνικών ξύλινων ιστορικών και παραδοσιακών σκα΄φων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Πολλοί επισκέπτες ανταποκρίθηκαν σρο κάλεσμα της Δημοτικής κοινότητας Νέας Περάμου παρατηρώντας τα χειροποίητα ομοιώματα σκαφών και εργαλείων της ναυπηγοξυλουργικής τέχνης του καλλιτέχνη κυρίου Μάρκου Παντελιά.
Όλα τα ομοιώματα κατασκευασμένα με την ίδια μέθοδο και μέσα των πραγματικών ξύλινων σκαριών μάγευσαν το κοινό με την λεπτομερειά και την τελειότητά τους.
Στην είσοδο της έκθεσης δέσποζε το ομοίωμα της σαντάλας (αλιευτικό σκάφος που χρησιμοποιούσαν οι Περαμιώτες) "Πέραμος" που εντυπωσίαζε με το μέγεθος και τις λεπτομέρειές του, τους επισκέπτες. Η "Πέραμος" κατασκευάστηκε από τον κύριο Μάρκο Παντελιά με χρηματοδότηση των κυρίων Παναγιώτη Παρασκευά και Παναγιώτη Βάγια και έχει δωρηθεί στον σύλλογο Περαμίων - Κυζικηνών όταν αυτός στεγαστεί στο ελαιοτριβείο Πέτκα.
Η έκθεση ολοκληρώθηκε με ομιλία του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου και ναυπηγού κυρίου Παναγιώτη Παρασκευά σχετικά με την ελληνική ναυπηγική τέχνη και τους τύπους των παραδοσιακών σκαφών και λέμβων. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Μεγαρέων κύριος Ιωάννης Μαρινάκης ο οποίος αφού απήυθηνε σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους απένειμε αναμνηστική πλακέτα στο κύριο Μάρκο Παντελία για την εθελοντική προσφορά των μοναδικής αξίας εκθεμάτων του. Παρευρέθηκε επίσης και η τοπική Αντιδήμαρχος κυρία Αικτερινή Ψαρουλάκη.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου κύριος Παναγιώτης Παρασκευάς έχοντας την πολύτιμη εθελοντική βοήθεια των κυρίων Παναγιώτη Βάγια, Γιαννατσή Δημητρίου, Σαρρικώστα Ιωάννη και Κυριακίδη Ιεροθέου.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η έκθεση των ομοιωμάτων όπως και όλες οι φετινές ναυταθλητικές εκδηλώσεις της Δημοτικής Κοινοτητας Νέας Περάμου δεν επιβάρυναν τον προϋπολογισμό του Δήμου Μεγαρέων.
Η Δημοτική Κοινότητα Νέας Περάμου ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης καθώς και όλους όσους την τίμησαν με την παρουσία τους. Δεσμεύεται δε να επαναλάβει την έκθεση σε μεγαλύτερο χώρο με περισσότερα εκθέματα και μεγαλύτερη διάρκεια.
     



Σαντάλα "Πέραμος"

Σαντάλα "Πέραμος"
Διήρης 

Εργαλεία παραδοσιακής ναυπηγικής

Τρεχαντήρι  & Βαρκαλάς

Βομβάρδα

Πέραμα

Πλοίο Ινέπολης (Πόντου)

Γκαγκαλής

Τσερνίκι

Γαλιότα

Πλοίο Ρωμαϊκής Εποχής

Διήρης

Πλοίο Αρχαϊκής Εποχής

Πλοίο Μυκηναϊκής Εποχής

Πλοίο της Θύρας

Καραβόσκαρο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου